Bude vám viac vyhovovať klimatizácia alebo tepelné čerpadlo?

Pri hľadaní riešenia na vykurovanie domu sú dôležité viaceré faktory. Aby ste si vybrali to správne, pripravili sme pre vás krátke porovnanie toho, čo vám prinesie klimatizácia a čo tepelné čerpadlo.

Klimatizácia chladí a môže tiež vykurovať

Počas dní s vysokými vonkajšími teplotami klimatizácia ochladzuje vzduch v interiéri a teplo vypúšťa von. Princíp fungovania je podobný chladničke. Teplý vzduch nasávaný do zariadenia prúdi cez tepelný výmenník. Chladivo v ňom absorbuje teplo a chladnejší vzduch je potom vyvádzaný do miestnosti, teplo smeruje do vonkajšej jednotky. Keď je klimatizácia zapnutá v režime vykurovania, pracuje v opačnom smere.

Klimatizácia chladí a môže tiež vykurovať

Tepelné čerpadlo aj na ohrev vody

Nielen na vykurovanie, ale tiež na ohrev vody, využijete tepelné čerpadlo. To dokáže v chladnom počasí čerpať teplo z vonkajšieho prostredia, prevádza ho cez výmenník tepla, kde sa teplo odovzdáva vode. Ohriata voda sa následne rozvádza do systému vykurovania domácnosti. Tepelné čerpadlo vám tak bude vyhovovať, či ste sa rozhodli pre radiátorové alebo teplovodné podlahové vykurovanie. Ohreje vodu, ktorú budete mať k dispozícii v zásobníku teplej vody, v letnom období sa dá tepelné čerpadlo využívať aj na chladenie interiéru.

Ktoré vybrať?

Pri rozhodovaní o tom, či vám bude viac vyhovovať tepelné čerpadlo alebo klimatizácia vám pomôže predovšetkým zváženie vašich potrieb a očakávaní ako aj výhod oboch riešení.

Kedy je vhodnejšia klimatizácia

Klimatizácia bude pre vás lepším riešením, ak potrebujete brať ohľad na výšku investície. Montáž klimatizácie je v porovnaní s tepelným čerpadlom menej finančne náročná. Vybrať si pritom môžete z viacerých modelov v závislosti od klimatických podmienok v oblasti, kde bývate.

Vykurujú až do -30 °C

Pokiaľ zimné priemerné teploty nedosahujú hodnoty nižšie ako -10 až -15 °C, bude vám postačovať klimatizácia s funkciou kúrenia. Do oblastí, kde sa zimné teploty môžu pohybovať až do -25 °C sú lepším riešením klimatizácie Hyperheating, ktoré dokážu efektívne vykurovať aj v takýchto podmienkach. Nazývajú sa tiež tepelné čerpadlá vzduch-vzduch a k dispozícii sú tiež modely so schopnosťou vykurovania až do -30 °C. Zvážiť je potrebné aj to, či vám bude vyhovovať spôsob distribúcie tepla fúkaním z interiérových jednotiek.

Filtrujú vzduch

Klimatizácie sú vybavené filtrom, ktorý prečisťuje vzduch. V závislosti od modelu dokážu zachytiť až 99,99 % alergénov, baktérií, vírusov a prachu.

Jednoduchšia montáž

Na fungovanie klimatizácie budete potrebovať vonkajšiu a vnútornú jednotku a ovládač. Jej inštalácia je v porovnaní s tepelným čerpadlom jednoduchšia.

Kedy vybrať tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo môže ohrievať, niektoré modely aj ochladzovať vzduch a využijete ho tiež na ohrev teplej vody. Pri výbere je potrebné brať ohľad na charakter vašej budovy, montáž tepelného čerpadla je tiež o niečo zložitejšia.

Efektívne aj pri nižších teplotách

Veľkou výhodou tepelných čerpadiel je komplexné zabezpečenie tepelných potrieb budovy. Dokážu tiež efektívne pracovať pri nižších teplotách, obávať sa nemusíte ani poklesu výkonu v extrémnom zimnom počasí.

Návratnosť investície

Tepelné čerpadlo využíva až 70 % energie z obnoviteľných zdrojov, čo vám z dlhodobého hľadiska prinesie úsporu. I keď je na začiatku potrebná vyššia investícia, tá sa vám postupne vráti v podobe nižších nákladov.